Care dintre ele a devenit mai cunoscut si de ce ?
Calusarii
Dansul calusarilor vine din negurile timpului, fiind de origine precrestina. Dansul a fost legat ca origine si de stravechiul cult al Soarelui. Dansul Calusarilor se practica in sudul tarii, dar si in Moldova de Rusalii. Cu toate ca de Rusalii se sarbatoreste Pogorarea Sfantului Duh, romanii i-au asociat acestei sarbatori si semnificatii magice. De Rusalii se sarbatorea in trecut Rozalia, sarbatoarea trandafirilor.
Calusarii executa un ritual magic, care evolueaza in jurul fructului de alun numit �calus”. In dansul lor magic exista un moment cand unul dintre executanti este doborat la pamant cu steagul de alun. Cei care joaca sunt initiati dupa un ritual secret, bine pastrat, pentru a fi demni de a juca acest dans.
Calusarii se joaca in timpul Rusaliilor, cand timp de doua-trei saptamani calusarii merg in sate pentru a-i vindeca pe cei bolnavi cu puterea pe care au dobandit-o. Prin acest dans se protejeaza oamenii, vitele si recoltele de fortele malefice.
Rusaliile sunt un fel de iele care danseaza, deosebit de frumos, noaptea, in cerc, in aer sau pe pamant. Daca sunt vazute de un muritor sau acesta calca pe locul in care au dansat (acolo unde iarba este arsa) se imbolnaveste grav. Rusaliile pot lua mintile oamenilor, acestia cazand intr-un fel de transa care nu poate fi vindecata de medici, ci doar prin dansul calusarilor.
Mai intai se identifica spiritul bolii de catre vataful calusarilor. Apoi vataful atinge cu steagul (care are la capat o legatura de usturoi, una de pelin si un snur rosu) pe unul din calusari. Calusarul atins cade la pamant, preluand astfel asupra lui raul care iese din cel bolnav.
Acest dans si-a pierdut in timp semnificatia magica, devenind un dans care se caracterizeaza prin forta, agilitate, ritm
Informatiile le gasiti aici
Riverdance
Irish stepdance is a type of performance dance originating in Ireland from traditional Irish dance. Irish stepdancing has been recently popularized by the world-famous show “Riverdance” and its followers.
The dancing traditions of Ireland probably grew in tandem with traditions of Irish traditional music. The very first roots might have been in Pre-Christian Ireland, but Irish dance was also partially influenced by dance forms on the Continent, especially the quadrille dances. Traveling dancing masters taught all over Ireland as late as the early 1900s.
Irish stepdance has very precise rules about what one may and may not do and when, but within these rules there is almost infinite room for variety and innovation. Thus, Irish stepdancing is a vibrant and constantly evolving art form.
Informatiile le gasiti aici.
Marketing cultural
Caracteristici: Practic, avem acelasi dans, doar ca Riverdance se danseaza in pantofi de step, este parca ceva mai rapid si in principal executat de fete.
Amandoua provin din aceeasi perioada, precrestina, doar ca dansul Calusarii are o poveste in spate, o mitologie, fiind un dans ritualic.
Riverdance este cunoscut in toata lumea. Numele? In engleza, sugestiv, a devenit un brand. Michael Flatley si-a luat numele de “Lord of the dance”. Dansul? Este mult mai bine marketat, transformat in spectacol, sunt mai multe fete si se danseaza si in pereche. Sunetul pantofilor step dau mai mult impact dansului. A fost foarte intens promovat.
Calusarii este putin cunoscut in alte tari si nici la noi foarte bine. Mai mult decat numele, care nu stim exact ce inseamna, avem impresia doar ca “sunt niste baieti care danseaza dansuri populare”. Iar acestea din urma sunt extrem de trivializate, ignorate de majoritatea oamenilor din mediul urban. Nu are un nume bun nici pentru nevorbitorii de limba romana, greu de pronuntat si, inca o data, fara o semnificatie sugestiva.
Mai mult ? Sa ne gandim ce inseamna toate astea.
Propun Diferentiere si Rebranding pentru Calusarii 🙂
Problema este ca unii fac averi aberante din lucruri pe care altii le ignora… Cum s-ar zice “One man’s garbage is another man’s treasure”. Noi preferam sa uitam de traditii si sa imprumutam de la altii pentru ca “sunt mai cool”. Altii isi valorifica traditiile si le transforma in spectacole frumoase care sunt admirate in intreaga lume. Michael Flatley este comercial, nu neg asta, dar am vazut secvente din spectacolele lui si trebuie sa recunosc ca sunt cu adevarat impresionante. Nu pot sa spun acelasi lucru despre un dans al calusarilor transmis la televizor (de pe vremea cand aveam asa ceva :P). Are farmecul sau, dar…
Uite un detaliu interesant despre domnul Flatley:
“The dancer also received Guinness Book recognition in both 1999 and 2000 for being the highest paid dancer, earning $1,600,000 per week and for having the highest insurance premium placed on a dancer’s legs at $40,000,000” (Wikipedia)
Da, Michael Flately este comercial si nu este nimic rau in asta, dimpotriva 🙂 vroiam sa vedem cum ei reusesc si ar trebui si noi sa facem 🙂
foarte tare,… si bineinteles ca nu stiam de latura tamaduitoare, prin stransa apropiere de natura, a dansului.
retin urmatoarele idei:
-calusarii dobandesc pureti tamaduitoare de la natura
-impotriva spiritului bolii se foloseste din nou usturoiul (dracula), si snurul rosu (martisorul, … care iar este un mit dacic, in stransa legatura cu cultul soarelui, caci de martisor se lega un ban care simbolisa soarele, si de asemeni legat de legenda Dochiei (sau Daciei)… ca m-am apucat sa caut :))
ca si idee.., astia ne invata numai prostii la scoala 🙂
daca nu stim noi ce sa le povestim strainilor ei de unde sa stie.
deci chiar ma incadrez in categoria neinitiatilor.. si nu-mi sta bine.
mai vb… da spiritul ? spiritul … ne leaga ceva pe noi romanii? ma mai gandesc … ca nu am nimic pana acum.
mi se pare ca morris dance are mai multe in comun cu dansul calusarii. 🙂
mugur: ma bucur ca te-am facut curios, e important sa aflam lucrurile astea frumoase despre Romania, o sa adun in continuare subiecte, daca ai vreo idee imi spui 🙂
horia: uite ca de asta nu stiam, bun 🙂 am vazut cateva filmulete insa mi se pare cam lent 🙂
totusi, are destule elemente comune cu dansul calusarilor: rolul “capeteniei” si al “nebunului/mutului”, folosirea betelor sau sabiilor.
era si o teorie cum ca celtii ar fi preluat dansul de la noi in timpul migratiilor, adaptandu-l si ducandu-l mai departe, insa mi se pare destul de hazardata.
Nu stiu daca riverdance seamana foarte mult cu calusul, dar e clar ca seamana cu dansurile noastre populare. In schimb muzica populara irlandeza seamana extraordinar de mult cu cea romaneasca, uneori poti sa le confunzi. Relativ la “Lord of the dance” si partea pecuniara a fenomenului, poti sa vinzi orice traditie dar trebuie sa te gandesti ca in acest demers ea sufera o desacralizare care in final o ingroapa ca traditie.
Dansul calusarilor a fost preluat si in Croatia in peninsula Istria unde a fost dus de catre Istro-romani. Jocul se numeste Zvonciari si are forma arhaica a calusarilor , adica costume albe acoperite cu piei de oaie , si funde multicolore asemanatoare calusarilor cu clopotele atarnate de incheieturi si fara versuri. Cei mai renumiti Zvonciari sunt Zvonciari din Jezane care sunt toti istro-romani. Accesati youtube si veti vedea ca ceea ce am spus este adevarat.
Scorillo, ar fi fost ceva sa nu fie adevarat… 🙂
M-am uitat pe youtube, insa nu am gasit decat niste Zvocari cred ca beti fiindca doar se leganau in costumele lor de colo-colo 🙂 Dar e foarte interesant ce ai povestit tu, ca Dansul Calusarilor a fost preluat, suna optimist, e un semn ca avem potential… viral 🙂
si dansul lui Zorba Grecul a fost preluat de la niste zorbagii care nici macar nu erau greci ci indieni.Uita-te prin tub si zi-mi ce vezi!
P.S.M-am enervat de nervi la servici si mi-a picat pe calusari si tobosari sau gogosari.Sorry
:)))))
eu daca m-as fi enervat acum la servici mi-ar fi trecut repede pede de e 🙂
Ar trebui sa-l numim: Spring Magic Dance of the Horses
ce ziceti?
Nu suna rau! 😀