Gia Codrescu

despre comunicare, cunoastere, curaj

Scriitori si Revolutii

Written By: fatacuportocale - Nov• 20•08

Carti revolutionare

Imi place Alchimistul. Imi place Harry Poter si Codul lui Da Vinci. Imi place Decameronul si Divina Comedie. Imi plac Legendele Olimpului.

Ce au cartile astea in comun? Sunt carti mari. Povesti care au creat curente, religii, universuri intregi. Revolutionare. Au ajuns la multi oameni si au schimbat moduri de a privi lumea. Au ajutat multi oameni prin ideile lor inspirationale. Sunt carti care au mutat mii de oameni din loc. Au dat un impuls creator.

Ce au in comun sunt miile de oameni. Nu vorbim acum de calitatea literara, de noutate, de nimic altceva decat de impact si de faptul ca au ajutat mult.

Modele de urmat

Cand a fost lansat iPhone existau deja telefoane care aveau tehnologiile folosite de Apple, insa iPhone a fost considerat revolutionar si a devenit dezirabil de la prima aparitie.

S-a mai vorbit despre Destin, Magie, Conspiratie, Iubire, Viata si Moarte sau Puterea de a face bine, insa doar cateva creatii s-au impus ca revolutionare, au impulsionat oameni si i-au sustinut.

Multi spun despre cartile aparute recent, care au ajuns la multa lume, ca sunt comerciale. Ridica in acelasi timp o spranceana si le resping. Insa despre Crima si pedeapsa, Anna Karenina, Mizerabilii de ce nu spun la fel? Sunt carti care au ajuns de asemenea la multi oameni si au creat universuri intregi. Cred ca modalitatea este aceeasi – ofera lucruri la care sa te gandesti, idei pe care sa le simti, motivatia de a trai intr-un fel sau altul.

Scriitor necunoscut

La polul opus… Sa va spun ce mi s-a intamplat. Mergeam pe strada cu niste prieteni, spre un club. Era seara si frig. La un moment dat, pe trotuar – eram pe Calea Victoriei – ne opreste un batran cu trei carti in mana. “Luati-le…”. Erau carti scrise de el, cu numele si poza pe coperta a patra. Ce poate fi mai trist ?

Scriitor cunoscut?

Hai sa ne gandim putin cum poate ajunge un scriiitor sa fie cunoscut, sa ajunga ceea ce a scris la cat mai multa lume.

In primul rand, pentru a elimina prejudecatile preliminare – nu cred ca poate ajunge foarte cunoscuta o carte sau un scriitor care nu au nimic de spus, doar prin puterea marketingului. Se poate ca ajuta mult, adica nu se face cunoscuta doar din gura in gura, fara nici un eveniment sau comunicare prin mass-media/ on-line, insa daca nu atinge ceva undeva la multi oameni, nu ajunge “succes editorial”.

Cum poate ajunge un scriitor cunoscut? PR , lansare de carte, evenimente, dezbateri, recenzii – on-line si off-line, word of mouth/ word of mouse, marketing cultural, mai nou si prin trailer. Da da, trailer de carte. Si ce e rau in asta? Ce e rau in faptul ca o carte buna ajunge la cat mai multa lume? Se pierde finetea, misterul? El tot intre cele doua coperte se afla 🙂

Sa facem tot posibilul pentru a trece de barierele pe care le avem, de egoism si de prejudecati. Lasati cultura sa ajunga la oameni 🙂

Un exemplu: soni.tritonic.ro

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=QaIY_LCTXKs]

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

No Comments

  1. costiman says:

    aha, deci existi!!! 🙂
    Sesiune nu e, cu serviciul nu e bine sa te omori din cauza crizei, deci care este motivul disparitziei tale de pe firmament?

  2. Diana says:

    hmmm…ce bine pica sa citesc articolul tau! merci! eu am un blog pe care postez povestile pe care vreau sa le public intr-o zi intr-o carte, sau mai multe…simt ca e menirea mea sa scriu ca sa trezesc oamenii cu suflet amortit, si ma bucura foarte tare cand am inspiratie si incep sa umplu pagini ca si cum as fi in transa :))
    mai am de scris, si apoi o sa incep demersurile ca sa imi public cartea…:)
    si mie imi place Harry Potter mult de tot si Alchimistul e cartea mea de referinta in viata 😀

  3. Diana says:

    apropo de portocale…uite o poveste scrisa de mine in care o portocala are un rol important 😀

    http://dianadumitru.wordpress.com/2008/10/12/darul/

  4. theheartcollector says:

    Si eu am citit Legendele Olimpului (nu rade :D). Pe vremea aceea eram destul de mic totusi si nu pot sa zic ca mai tin minte prea multe detalii dar stiu ca m-au fascinat multa vreme legendele si miturile si imi plac si acum.

    Din pacate nu am apucat sa citesc cartea Codul lui Da Vinci dar am urmarit filmul. Per ansamblu e un film reusit, dar sunt altele si mai interesante 🙂

    Seria Harry Potter mi-a placut chiar de la prima ecranizare. Poate ar fi o idee sa citesc si cartile… Ultima parte a fost cam dezamagitoare si am citit pe wiki rezumatul urmatoarelor 2 parti. Se pare ca doar primele 3 – 4 parti vor cele care merita vizionate. In principiu, e un film destul de simpatic care imi aduce aminte de vremurile in care zambeam fara vreun motiv anume…

  5. Păi şi ai luat cărţile de la scriitorul necunoscut?

  6. gia says:

    Cristi, nu le-am luat… 🙁 Vroia sa le vanda, o prietena i-a dat niste bani si a zis sa mergem mai departe si i-am zis sa le arate si altor oameni… prea trist, nu stiu ce puteam face

  7. […] concursului pentru SONI. Gia Codrescu a lăudat apoi iniţiativa mea, pe blogul ei, în postul Scriitori şi revoluţii: “Cum poate ajunge un scriitor cunoscut? PR , lansare de carte, evenimente, dezbateri, recenzii – […]

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.