Am fost ieri la Street Delivery – un mini-festival pe strada Arthur Verona, ce a fost “inchisa pentru masini si deschisa pentru oameni”. Diverse standuri cu creatii de arta urbana/ hainute vintage/ fresh de portocale/ tarte cu fructe/ pantofi/ biciclete low ride/ atelier de pictura si atelier de olarit.
Atelierul de olarit m-a atras cel mai mult mai ales fiindca am o fixatie de cand am citit Alexis Zorba. Povestea Zorba ca in tinerete asta ii placea cel mai mult, sa modeleze, si cat e de minunat sa iei o mana de pamant fara forma si sa faci din el ceva, orice iti trece prin minte. Povesteste si cum si-a taiat singur un deget fiindca il incurca la modelat. Cititi mai jos… 🙂
Asa ca am stat frumos la coada pana au modelat in fata mea: o femeie, o fetita, inca o fetita, un baietel si inca o fetita. Apoi m-am urcat si eu pe scaun. Mi-am umezit mainile intr-o apa noroioasa si apoi le-am pus pe bucata de lut frumos rotunjita, pe roata. Cel mai important lucru la olarit este sa centrezi bucata de lut.
Astfel ca, la inceput, trebuie sa o tii bine, in mijloc, pana sta singura -fortele centrifuga si centripeta actionand egal asupra ei 🙂 Apoi, tii degetele mari deasupra ei si o modelezi sub forma unul cilindru. Apoi apesi cu buricele degetelor in mijlocul cilindrului pentru a-l gauri – daca vrei sa faci spre exemplu o vazuta. Apoi incep sa inalti vazuta cu un deget in exterior si unul in interior, aplicand o presiune egala si de semn contrar.
In tot acest timp, vazuta ta risca sa se descentreze, daca nu esti atent si o bruschezi cumva. Daca o tratezi inegal. Iar daca s-a descentrat… nu se mai poate repara. Incepe sa intre in vibratii si se poate rupe daca mai continui sa invarti roata. Cea mai buna idee atunci este sa te opresti.
Iar eu ma gandeam asa:
1. ramane centrata vazuta doar la oamenii sinceri, cu sufletul curat – nu rade ca e foarte adevarat – daca vrei sa demonstrezi ceva, daca ai orgoliu, invidie, egoism, vei brusca vazuta iar ea se va descentra. daca insa vrei sa inveti, sa ai grija de ea, atunci o vei asculta, vei fi atent si nu o vei strica. e doar pamant moale, in miscare – necesita multa atentie.
2. la fel se intampla si cu relatiile dintre doi oameni – pe bune – sunt la inceput la fel de fragile. trebuie sa le centrezi, sa asculti, sa ai grija, sa fii sensibil, sa nu bruschezi, sa cresti usor. apoi daca realizezi o forma frumoasa o poti pune la soare sa se usuce si in final, vei avea o forma dura, trainica, ce va rezista anilor asa cum sunt ei, cu bune si cu rele. dupa ce se usuca si se intareste o poti si picta.
Asa ca ce propun eu este sa ne cunoastem bine pe noi, lucru care duce la increderea de sine, ceea ce duce la alungarea orgoliului/ invidiei/ egoismului. Duce la echilibru si abilitatea de a fii atent la celalalt, de a avea grija, de a construi incet si de obtine in final ceva trainic 🙂
PS: ce s-a intamplat cat am stat eu acolo cu vazutele
– a femeii, care vorbea mult:Â s-a descentrat, apoi a incercat sa o repare si nu a reusit, a insistat totusi. dupa ce a scos-o intr-un final de pe roata a mai stat langa ea sa o bibileasca, sa o repare
– a primei fetite, draguta si tacuta: a ramas centrata
– a celei de-a doua fetite, draguta si tacuta: a ramas centrata
– a baietelului, dragut si tacut: a ramas centrata
– a ultimei fetite, un pic ciudatica: s-a descentrat, a continuat sa incerce sa o repare, a inaltat-o mult, a iesit pana la urma interesanta
– a mea: s-a descentrat… si m-am oprit (apoi am luat-o acasa, am lasat-o la soare sa se usuce si am pictat-o) 🙂
PPS: sper ca urmatoarea sa ramana centrata 🙂
Voi cum va simtiti sau simtiti ceea ce faceti? Centrat sau Descentrat?
Foarte frumoasa treaba cu prieteniile, Gia.