“Trebuie să ne imaginăm că conştientul este partea aparentă a gândirii noastre. Avem 10% de conştient aparent şi 90% de inconştient ascuns.
Când vorbim, trebuie ca cei 10% ai conştientului nostru să se adreseze celor 90% ai inconştientului interlocutorilor noştri.
Ca să reuşim acest lucru, trebuie să trecem de bariera filtrelor de neîncredere care împiedică informaţiile să coboare până la inconştient.
Unul dintre mijloacele de a reuşi acest lucru constă în mimarea ticurilor celorlalţi. Ele apar foarte clar în momentul meselor. Profitaţi deci de acest moment crucial ea să vă observaţi cu atenţie interlocutorul. Dacă vorbeşte punând o mână la gură, imitaţi-1. Dacă mănâncă cartofii prăjiţi cu degetele, faceţi la fel, iar dacă îşi şterge des gura cu prosopul, adoptaţi aceeaşi mişcare.
Puneţi-vă întrebări simple precum: “Se uită la mine când vorbeşte?”, “Vorbeşte când mănâncă?” Reproducând ticurile pe care le manifestă în momentele cele mai intime, hrănirea, îi transmiteţi în mod automat mesajul inconştient:
“Sunt din acelaşi trib cu tine, avem acelaşi fel de comportament şi deci probabil aceeaşi educaţie şi aceleaşi preocupări”.”
Edmond Wells,
Enciclopedia cunoaşterii relative şi absolute, volumul III
esti de acord cu mine ca un om putin mai constient decat media,vazand ca imiti gesturile sale se va simti luat peste picior sau poate chiar va intui mica ta strategie ? se va intreba de ce nu ai fost tu primul care mananca cu mana sau care s-a sters cu prosopul la gura. De ce ai avea nevoie de tehnici de genul asta pentru a te integra? De ce trebuie sa trisezi,pt k e vorba de a trisa in aceasta situatie : un om care incearca sa transmita constient o informatie omologului sau pe calea subconstientului. Nu spun ca nu functioneaza,slava domnului, nebanuite sunt caile psihologiei, dar totusi,mie nu mi se pare cinstit 😛
@NuStiuNimic: in orice conversatie in care interlocutorii nu se lanseaza de pe pozitii de adversitate se produce o oglindire inconstienta a gesturilor celuilalt. De-asta nu cred ca e vorba de a trisa daca incerci sa te adaptezi constient la cel de langa tine – cel putin nu in general. Reproducerea constienta a gesturilor e menita sa optimizeze comunicarea. In general, un mesaj este receptionat mai corect atunci cand tu ca emitator esti “acceptat”, perceput ca fiind de incredere.
Bineinteles, totul se poate transforma intr-o tehnica de manipulare si atunci ai dreptate, poate ca nu e cinstit. Si da, daca te straduiesti prea mult, gesturile vor parea false.
Ina, merci, exact aceleasi lucruri vroiam sa i le raspund si eu nestiutorului 🙂
va multumesc amandurora ca mi-ati aratat o alternativa de a privi chestiile astea 🙂 gia are de la mine o portocala ,iar Ina are ceva la alegerea ei,pt k nu stiu ce preferinte are 😛