Mi-a fost frica de limba engleza
Exact. Asa cum iti e frica de ceva necunoscut, pe care nu stii de unde sa-l apuci si cum sa te descurci cu el. Nu-ti mai amintesti, insa aceeasi senzatie o aveai fata de lingura si furculita atunci cand aveai doar cativa anisori. Erau instrumente noi, cu care mai mult decat sa te joci, trebuia sa le folosesti, sa-ti fie utile. Trebuia sa inveti sa cum sa umbi cu ele pentru a te ajuta tot restul vietii sa te integrezi in lumea civilizata. (Acelasi lucru si pentru betisoare, in tarile asiatice).
Mi-a fost frica de engleza fiindca atunci cand eram mica, in scoala generala si apoi la liceu, nu a stat nimeni dupa mine sa ma bata la cap sa invat engleza. Profesoarele pe care le-am avut s-au schimbat de multe ori, astfel incat nu am stabilit nicio legatura emotionala cu vreuna dintre ele. Am facut la un moment dat meditatii, insa prea putin. Singurul contact mai important cu aceasta limba a fost la cursurile Lexis unde am avut lectii de reading, writing si listening. Am luat la sfarsit la examen nota maxima si am crezut ca asta va fi de ajuns. Insa nu a fost chiar asa.
In continuare mi-a fost frica de engleza. In doua situatii:
1. Atunci cand deschideam un site, o carte sau un film fara subtitrare – fara sa ma gandesc prea mult, inchideam siteul, cartea sau filmul zicandu-mi ca nu o sa inteleg mare lucru, ca oricum engleza e prea simpla, ca subtilitatile adevarate le pot prinde doar citind in romana, singura limba pe care o pot intelege cu adevarat datorita culturii imprimate in ea, pe care am asimilat-o in timp.
2. Atunci cand intalneam o persoana din alta tara, cu care trebuia sa port o conversatie. Intelegeam tot ce-mi spunea, insa imi gaseam foarte greu cuvintele , fiindca imi repetam aceleasi lucruri: ca nu voi reusi, ca nu stiu destul, ca nu ma pot exprima prin intermediul unei limbi ce insumeaza alta cultura, alta istorie, alt spirit.
Ei si apoi ce credeti ca s-a intamplat? Mi-am dat seama ca tot ce ma despartea de a vorbi fluent si interesant in engleza erau acele ganduri negative care spuneau “nu o sa reusesc, stiu prea putin, nu ma reprezinta”. Nu vreau sa-l parafrazez pe dl. Becali care a zis “eu stiu engleza, o simt in mine”, insa chiar asa era 🙂 Stiam de fapt mult mai mult decat credeam ca stiu. Din fericire ma uitasem cand eram mica la desene animate in engleza. Iar de atunci, la foarte multe filme. Creierul meu a inregistrat toate cuvintele auzite, trebuia doar sa-i dau voie sa le aduca in Constient 🙂
Ok, am realizat ca pot
Am inceput sa nu-mi mai fie asa frica. Am luat lingura intr-o mana, furculita in cealalta si am inceput sa alerg mancarea prin farfurie. Am luat carti in engleza pe care le-am citit. Am fost la conferinte si am pus intrebari.
Am calatorit in alte tari unde am stat de vorba cu oameni diferiti, in engleza. Am fost la o scoala de vara unde am ascultat cursuri si seminarii in engleza, am socializat cu oameni din 24 de tari si chiar am tinut prezentari in engleza. Nimic mai simplu 🙂 Am inceput sa nu mai dau pe mine, ci sa mananc curat, civilizat, ca un om mare 🙂
In continuare cred ca intr-o anumita limba se ascunde o intreaga cultura si istorie, un spirit al unui popor, insa asta nu mai este un impediment in a invata acea limba ci dimpotriva, o motivatie foarte importanta. Engleza deschide lumi noi. Cand ai sansa de a vizita alta tara, de a sta de vorba cu oamenii ei, iesi din oul tau caldut intr-o lume deosebita. Mai rece, mai calda, mai agitata, mai linistita, mai ordonata sau mai haotica, ceva cu totul diferit si incomparabil fata de cea cu care esti obisnuit. Iar fiindca stim ca ne definim prin raportare la Alteritate, este si o lume care ne face sa ne cunoastem mai bine.
De ce am vrea sa cunoastem oameni din alte tari?
1. Opinia unui profesor pe care l-am cunoscut in Austria. Contine argumentul istoric: sansele de a participa la un razboi impotriva altei nationalitati se micsoreaza considerabil daca in viata ai cunoscut pe cineva apartenent la acea nationalitate.
Ai vazut atunci ca este om ca si tine, ai scapat de stereotipuri sau prejudecati, daca ele existau, si acum nu va mai exista pericolul sa generalizezi si demonizezi poporul lui, intr-o situatie extrema (asa cum am facut eu la inceput cu engleza).
Ce bine daca oamenii ar fi avut mijloace de a calatori mai mult in vremurile antice si medievale. Daca ar fi invatat limba celorlalti si s-ar fi cunoscut intre ei. Ar fi fost mult mai putine razboaie.
2. Opinia unui student din Macedonia, ce a invatat in SUA un timp. Contine argumentul dezvoltarii personale: innebunim daca stam mereu in acelasi loc, cu aceeasi oameni, incadrati in aceeasi cultura si implicit limba. Ramanem limitati la aceleasi obiceiuri, scheme de gandire, paradigme si aspiratii. Ramanem in zona de confort unde nu ne putem cunoste destul, nefiind nevoiti sa folosim decat o parte din capacitatile de care dispunem.
Ramanem cu imaginea lumii ca o suma de lucruri cunoscute. Asa cum pasarea crede ca lumea ei se termina acolo unde incep barele de metal ale coliviei in care s-a nascut, tot restul fiind doar iluzii.
3. Opinia unui om care nu a calatorit niciodata, care nu a iesit din satul lui, insa care traia prin povestile spuse de cei care au calatorit. Contine argumentul placerii de a vedea alte lucruri decat cele cu care esti obisnuit, de a simti alte senzatii: ceea ce cuprindem cu vederea in locul in care traim este prea putin comparativ cu vastitatea lumii intregi. Asa ca daca nu avem curaj/ bani sau timp pentru a vizita noi, putem cauta acei oameni care au fost acolo sau mai bine, care s-au nascut acolo, care sa ne povesteasca.
Oamenilor le plac povestile, senzatiile, prin ele traiesc emotional. Daca sunt expusi la acelasi gen de povesti si senzatii mereu, se tocesc, se plictisesc sau se plafoneaza. Au nevoie de activitate emotionala iar asta pot obtine prin contactul cu alte locuri si culturi.
Pentru toate cele de mai sus ai nevoie de o limba straina. Poti invata franceza, germana, spaniola, portugheza, italiana, araba, japoneza sau chineza. Cu atat mai bine. Insa engleza este limba in care te poti intelege cam cu oricine, din cam orice tara. Engleza deschide lumi noi. De pilda, o carte daca a fost tradusa in engleza, a spart bariera limbii in care a fost scrisa si va putea fi apoi tradusa din engleza in orice limba a lumii, cu o mai mare usurinta. Sau fiindca suntem europeni – putem merge in orice tara din Europa, SUA, Canada sau Asia si urma o facultate/ un master in limba engleza. Sau ne putem angaja (in functie de tara cu mai putina sau mai multa usurinta, depinde doar de vointa).
Ok, dar de ce sa dam un examen de limba?
1. Pentru noi – sa avem in mana dovada nivelului de cunostinte la care am ajuns. Gandurile pozitive despre capacitatea pe care o avem – de a vorbi fluent, de a tine o prezentare in engleza sau de ce nu, de a scrie o carte se mai pot pune la indoiala, insa un document pentru care ai muncit, mai greu.
2. Pentru cand dorim sa ne angajam – aproape toate joburile care contin o componenta de comunicare sau tehnica avansata necesita cunoasterea limbii engleze. Sunt des intalnite ocaziile in care trebuie sa vorbesti cu un client din alta tara: pe mail, la telefon sau la o prezentare. Sau si mai des, exista articole care te ajuta sa fii la curent cu domeniul tau, scrise in engleza, din care poti invata, fara de care este mai dificil sa inovezi.
3. Putem sa ne urmam studiile la o universitate din alta tara. Sau sa mergem la traininguri/ conferinte/ scoli de vara internationale. De obicei, aplicatiile pentru inscriere la toate acestea iti cer sa ai un certificat de limba engleza Cambridge, IELTS sau TOEFL.
4. Putem sa facem un internship, sa ne angajam pe o perioada limitata sau chiar sa ne mutam in alta tara, sa incercam sa obtinem cetatenie. Un certificat de Proficiency in limba tarii sau limba engleza ne va ajuta de fiecare data.
Asadar, sa nu mai asteptam daca inca nu avem un certificat de limba, sa nu mai mancam cu mana, ci sa devenim civilizati 🙂 sa ne repetam cat mai des “pot sa fac asta”, pentru ca acesta este adevarul, sa iesim din zona de comfort cat mai des, sa cautam povesti si senzatii noi, fiindca prin ele ne cunoastem si formam. Sa invatam bine engleza si sa luam un certificat de limba pentru a studia, lucra in alta tara, sau doar pentru a ne aminti ca avem de ce sa avem incredere in noi atunci cand comunicam in engleza. Sa deschidem lumi noi 🙂
Leave a Reply