Gia Codrescu

despre comunicare, cunoastere, curaj

Romania – iti vine sa plangi

Written By: fatacuportocale - May• 14•09

Niciodata nu i-am inteles pe cei care se plangeau de Romania, de romani. Ziceam ca sunt fraieri – ca avem atatea lucruri frumoase, atatea calitati. Ziceam ca nu au voie sa se planga atata timp cat nu fac nimic sa schimbe lucrurile in bine. Am avut mereu incredere, ca doar trebuie sa mai treaca timp sa se mai schimbe oamenii – cei crescuti si educati in comunism, cu cei care au experienta altor tari pe care le-au vizitat, din sistemele carora au avut timp sa invete.

Acum, am o indoiala. Cred ca am descoperit esenta spiritului romanesc – indolenta, delasarea, desfraul. Tot ce are legatura cu dezordinea si indisciplina. Romanilor nu le place sa respecte reguli. Le place in schimb sa se distreze cu orice ocazie, iar pentru asta fac orice.

Dau mita, incearca sa ajunga “la o intelegere”, zic “merge si asa”, zic “o viata am de trait”, zic “nimanui nu-i place sa munceasca”. Si cel mai important – le place sa critice. Orice, doar sa demonstreze ca ei au dreptate. Am mai vazut si oameni care sunt impotriva interzicerii fumatului, chiar daca nu sunt fumatori. Really sad.

Traiesc in Bucuresti. Aici cele mai rele lucruri sunt: strazile, trotuarele – haotice, cu gropi. Cersetorii. Destul de multi angajati care nu stiu sa comunice, sau care incearca sa te fraiereasca nespunandu-ti toate informatiile de la inceput (la banci). Mai e praf si rezistenta la schimbare.

Prea multe masini – nesjustificate, deci poluare. Nesimtiti care arunca gunoaie pe strada, fumeaza pe strada. Nesimtiti in trafic si la colt de bloc. In rest e bine. Avem magazine care ne indeamna sa cumparam cat mai mult. Avem viata culturala – asta e singurul lucru care ma face sa nu vreau sa plec in alt oras. Imi place cultura romana.

Astea au fost parerile mele. Merg pe strada cu ochii in jos si imi imaginez ca merg pe o strada dreapta, perfecta, inconjurata de verdeata, oameni calmi, aer curat.

Puteti citi si parerile de mai jos, sa plangeti. Si poate sa incepeti sa schimbati ceva – nu in general, ci in voi, pe modelul “be the change you want to see” – daca fiecare am fi mai buni si ii vom influenta si pe ceilalti, ar fi minunat 🙂

Despre mita din spitale

BUCHAREST, Romania — Alina Lungu, 30, said she did everything necessary to ensure a healthy pregnancy in Romania: she ate organic food, swam daily and bribed her gynecologist with an extra $255 in cash, paid in monthly installments handed over discreetly in white envelopes.

She paid a nurse about $32 extra to guarantee an epidural and even gave about $13 to the orderly to make sure he did not drop the stretcher.

But on the day of her delivery, she said, her gynecologist never arrived. Twelve hours into labor, she was left alone in her room for an hour. A doctor finally appeared and found that the umbilical cord was wrapped twice around her baby’s neck and had nearly suffocated him. He was born blind and deaf and is severely brain damaged.

Now, Alina and her husband, Ionut, despair that the bribes they paid were not enough to prevent the negligence that they say harmed their son, Sebastian. “Doctors are so used to getting bribes in Romania that you now have to pay more in order to even get their attention,” she said.

Romania, a poor Balkan country of 22 million that joined the European Union two years ago, is struggling to shed a culture of corruption that was honed during decades of Communism, when Romanians endured long lines just to get basics like eggs and milk and used bribes to acquire scarce products and services.

(continuare pe nytimes.ro)

Despre orasele din sudul tarii

Douglas Whitehead, ciclist amator care va parcurge 9.600 de kilometri, timp de nouă luni, până în New Delhi, a poposit recent şi în România în drum spre destinaţie. Primele sale impresii nu au fost însă favorabile, scrie el pe ediţia online a publicaţiei britanice The Telegraph, care îi găzduieşte jurnalul aventuros.

Fabrici pustii şi femei rome în Mercedesuri nou-nouţe

“Şoseaua care dă în oraşul de graniţă Drobeta-Turnu Severin era aliniată cu fabrici pustii, probabil moştenirile vreunui plan cincinal al erei comuniste”, scrie ciclistul, surprins de blocurile şi magazinele zdrenţăroase din oraşul dunărean şi de o femeie care îşi apăra câinele de un grup de canini vagabonzi, în care arunca cu pietre.

Totuşi, chiar dacă nu îşi va trece Drobeta-Turnu Severin în planurile de vacanţă, Douglas Whitehead a găsit şi lucruri mai impresionante decât în multe centre de oraş din ţara natală: o piaţă înfrunzită şi o fântână cu o statuie rotitoare, luminată noaptea în culori variate, ridicate chiar în inima oraşului.

Britanicul a observat că, laolaltă cu alţi est-europeni, românii împărtăşesc o pasiune pentru îngheţată şi că şcolăriţele în pas cu moda, îmbrăcate în tricouri strălucitoare, îşi folosesc cu entuziasm telefoanele mobil, pentru a-şi face poze între ele.

(continuarea pe cotidianul.ro)

Sigur ca avem si initiative bune, sa nu uitam 🙂 Dar sa incercam sa le rezolvam si pe cele de mai sus. Din interior.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

3 Comments

  1. radu says:

    pleaca daca nu-ti place 😛

  2. spiderflash says:

    Tu vorbesti despre populatie,eu ma raportez la popor.
    Traiasca Regele

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.