Gia Codrescu

despre comunicare, cunoastere, curaj

Totalitarismul

Written By: fatacuportocale - Sep• 22•08

“Oamenii sunt interesaţi de furnici deoarece cred că acestea au ajuns să creeze un sistem totalitar reuşit. Este adevărat că din afară ai impresia că în furnicar toată lumea munceşte, toată lumea e ascultătoare, toată lumea e gata să se sacrifice, toată lumea e la fel. Şi, deocamdată, toate sistemele totalitare ale oamenilor au eşuat…

Aşa că s-a mers cu gândul la copierea insectei sociale (oare emblema lui Napoleon nu era albina?). Feromonul care inundă furnicarul cu o informaţie globală este televiziunea planetară de azi. Omul crede că oferind tuturor ceea ce consideră a fi mai bun, se va ajunge într-o zi la o omenire perfectă.

Nu acesta este însă sensul lucrurilor.

Natura, să nu-i fie cu supărare domnului Darwin, nu evoluează spre supremaţia celor mai buni (de altfel, după care criterii?)

Natura îşi extrage forţa din diversitate. Are nevoie de buni, de răi, de nebuni, de disperaţi, de sportivi, de infirmi, de cocoşaţi, de handicapaţi, de veseli, de trişti, de inteligenţi, de imbecili, de egoişti, de generoşi, de mici, de mari, de negri, de galbeni, de piei-roşii, de albi… Are nevoie de toate religiile, toate filozofiile, toate fanatismele, toate înţelep­ciunile… Singura primejdie e ca una din aceste categorii să nu fie eliminată de o alta.

S-a văzul cum lanurile de porumb, artificial concepute de om şi formate din fraţii gemeni ai celui mai bun ştiulete (cel care are nevoie de mai puţină apă, cel care rezistă mai bine la îngheţ, cel care dă boabele cele mai frumoase) piereau brusc la cea mai uşoară maladie. În timp ce câmpurile de porumb sălbatic, formate din mai multe soiuri diferite, fiecare având specificitatea, punctele slabe şi anomaliile lui, reuşeau totdeauna să supravieţuiască epidemiilor.

Natura urăşte uniformitatea şi iubeşte diversitatea. Poate că în asta şi constă geniul ei.”

EDMOND WELLS,

Enciclopedia cunoaşterii relative şi absolute.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

3 Comments

  1. […] Postare insipirata de aici. […]

  2. Iri says:

    1.nu ai nevoie de cocosati, handicapati, prosti… dar ei exista inevitabil in drumul dezvoltarii.
    pentru ca unii pot/fac/progreseaza mai mult, altii mai putin. si pentru ca independent de asta uneori exista anomalii.
    2.e important sa vezi ca exista ceva mai prost si ceva mai bun decat tine pt ca astfel vezi unde te afli si te motivezi. (cand evaluarea interioara nu poate sau nu functioneaza)
    3. intotdeauna or sa existe mai putini buni – in persoana celor care evolueaza mai lent. ideal e sa fie mai putin buni si nu rai, caci asta implica lipsa totala de evolutie
    4. nu cred ca natura isi extrage forta din diversitate vazuta ca dezvoltare neuniforma…. nu potispune ca e bine sa existe rai. poti spune ca e normal sa existe competitie si astfel mai putin buni, ca e normal sa existe diversitate – adica mai buni in domenii cat mai diverse.

  3. Enuma Elish says:

    hai la razboi ca am un cimpoi!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.